piątek, 29 marzec 2024

K Kulinaria

Aminos kokosowy - alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy jest sosem powstałym dzięki połączeniu fermentowanego nektaru pochodzącego z kwiatów kokosa i suszonej na słońcu soli morskiej. Uważa się go za świetny zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, produkty zawierające gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu sprawdza się w daniach kuchni Azji. Jest również coraz popularniejszy wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs, dań kuchni azjatyckich czy sałatek. Świetnie sprawdza się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym działaniu na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze z kokosa wykazują korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym pomocnikiem w procesie odchudzania. Pomagają hamować apetyt dzięki podnoszeniu poziomu tzw. "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na układ pokarmowy i łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów, szczególnie jelita grubego.

Wśród najcenniejszych składników nektaru kokosowego znajduje się dodatkowo inozytol. Jest on białkiem wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do codziennego żywienia przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie , które wspomaga leczenie zespołu policystycznych jajników.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób z celiakią.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów zwykle zawiera sztuczne chemiczne dodatki i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.

logo 01

Serwis publikujący artykuły na każdy ciekawy temat.

Email:

fotoszop@sitte.pl

Tel:

+48 606 281 023

Redakcja

adres: ul. Bursztynowa 31,
20-576 Lublin

tel: +48 606 281 023

email: fotoszop@sitte.pl